Zoeken

Goud-Zilver-ratio

Actuele prijzen

Actuele koers

Uw browser heeft geen ondersteuning voor Canvas. Probeer het met een andere browser.

Hoe werkt onze biedprijsgarantie?

Wij werken met biedgaranties waarbij we garanderen uw gouden en zilveren baren en munten in te kopen tegen een bepaalde formule, waarbij we de actuele goudprijs als basis nemen. Alle prijsgaranties werken op deze manier.

Als de goudprijs op dit moment EUR 1.850,- per troy ounce is en we geven een biedprijsgarantie van 100% voor gouden munten van 1 troy ounce, dan betekent dit dat we tegen 100% van EUR 1.850,- de desbetreffende munt inkopen.

Hoe werkt onze biedgarantie

Wat is goud-zilver-ratio?

De goud-zilver-ratio geeft aan wat het verschil is tussen goud en zilver in waarde. Deze ratio is doorgaans zo uitgedrukt dat men weet hoeveel keer goud duurder is dan zilver. Een ratio van 1:60 betekent dus dat goud 60x duurder is dan zilver. Afhankelijk van diverse factoren kan deze ratio behoorlijk oplopen of juist afnemen.

Waarom is de goud-zilver-ratio belangrijk?

De goud-zilver-ratio is met name relevant als u in het verleden zowel goud als zilver hebt gekocht en nu een deel van het edelmetaal wilt verkopen. Door te kijken naar deze ratio kunt u namelijk bepalen bij welk metaalsoort u het beste rendement zou maken en welke van de twee metaalsoorten ten opzichte van uw aankoopmoment nu meer in waarde is gestegen, of minder in waarde is gedaald.

Beleggers die voor de lange termijn hun vermogen omzetten in fysiek edelmetaal doen dat vaak voor een periode van 10 jaar of meer en in het verleden is het vaak genoeg voorgekomen dat in zo’n periode de ratio enorm kan oplopen maar ook dat het daarna weer kan uitmiddelen.

Vroeger was de ratio 1:15, toen het nog gebaseerd was op de wereldwijd beschikbare hoeveelheid goud in verhouding tot zilver. De afgelopen 100 jaar is een ratio van 1:45 tot 1:60 gebruikelijk geweest, terwijl het afgelopen decennium dit eerder schommelde tussen de 1:70 en 1:90. Uitschieters naar 1:120 hebben we tijdens de coronacrisis gezien in tijden waarin zilver ten opzichte van goud zwaar ondergewaardeerd is.