Zoeken

Klantenservice

Kies een onderwerp voor meer informatie

Vind antwoord op uw vraag

faq-icon

Uw edelmetaal verkopen

Wat kopen wij in?
Inkoop Edelmetaal is gespecialiseerd in het inkopen van goud, zilver, platina en palladium in de vorm van munten en baren. Andere vormen van edelmetaal, zoals sieraden of halffabricaten, kopen wij niet in.

Een overzicht van de producten die wij inkopen kunt u terugvinden via onze website. Alle prijzen worden elke drie minuten ververst aan de meest recente goudprijs en zilverprijs zodat u altijd verzekerd bent van een actuele biedprijs.

Wat voor baren kan ik verkopen?
Alle baren die worden verkocht dienen afkomstig te zijn van erkende producenten. Wij werken op basis van Good Delivery baren van de LBMA (London Bullion Market Association). Voor de goudbaren betekent dit dat er voldaan dient te worden aan de volgende eigenschappen:
 • Gehalte goud: minimaal 99,9%
 • Merk/logo: serienummer, logo van erkende producent, gehalte

 • Wij kopen goudbaren in van 1 gram tot en met 1 kilogram. Daarnaast kopen we goudbaren van 1 troy ounce en 10 troy ounce in. Goudbaren met afwijkende gewichten, bijvoorbeeld afkomstig uit Azië, kunnen niet via onze website worden verkocht. Neemt u hiervoor contact met ons op.

  Wat voor munten kan ik verkopen?
  Wij kopen munten in die zijn geslagen in goud, zilver, platina of palladium. De meest gangbare munten staan bij ons op de website weergegeven en per muntsoort geven we daarvoor een biedprijs af. Voor de waarde van deze munten wordt gekeken naar de meest recente goudprijs en zilverprijs. Wij zijn dus geen muntenhandelaar voor verzamelmunten en bieden uitsluitend op basis van de metaalwaarde. Op basis hiervan worden de munten en baren ook weer doorverkocht bij onze partner The Silver Mountain.

  Naast gangbare munten, zoals de 1 troy ounce Maple Leaf en Krugerrand, kopen wij ook sets in van de Franklin Mint. Hierbij kopen we uitsluitend de sets in die staan aangegeven bij ons op de website en ook hierbij is de biedprijs gebaseerd op de waarde van het edelmetaal.

  Kan ik ook ander edelmetaal verkopen?
  Nee; wij kopen uitsluitend baren, munten en sieraden in. U kunt dus geen granulaat of andere vormen van edelmetaal aan ons verkopen.

  Ik heb een gangbare munt of baar, maar kan deze niet vinden op de website. Kopen jullie dit ook in?
  Het kan voorkomen dat u een specifieke munt of baar niet terugvindt op onze website, bijvoorbeeld doordat het een recente uitgave betreft. Mocht u een dergelijke munt of baar willen aanbieden dan kunt u gebruik maken van ons taxatieformulier. Beschrijft u daarbij het gewicht en gehalte van de munt of baar en voeg een foto toe, dan kunnen wij vervolgens een inkoopprijs afgeven.
  Hoe komt de prijs tot stand?
  Alle prijzen worden berekend aan de hand van de huidige goudkoers en zilverkoers, die iedere drie minuten opnieuw worden ingeladen op onze website. U kunt de prijzen ook zelf controleren aan de hand van de huidige goudprijs. Deze prijs moet overeenkomen met de wereldwijd geldende koersen zoals ook op andere websites gecommuniceerd.

  Per product wordt aan de hand van de goudkoers en zilverkoers een formule gebruikt om de waarde te bepalen. We werken met een unieke biedgarantie die inhoudt dat we – ongeacht de hoogte van de koers, ongeacht het volume – op basis van vaste percentages altijd uw edelmetaal inkopen.
  Welke kosten zijn er van toepassing?
  Bij het verkopen van edelmetaal rekenen wij uitsluitend verzendkosten voor de gekozen verzendmethode. Bij het plaatsen van uw verkooporder kunt u kiezen voor een geschikte verzendmethode, zoals onze huiskoerier. De kosten variëren van EUR 10 tot EUR 35 voor de meeste transacties. Een compleet overzicht van deze kosten is terug te vinden bij de pagina Verzending en betaling
  Wat betekent de biedgarantie?
  De prijzen die staan vermeld op onze website zijn de prijzen waartegen we desbetreffende munten en baren inkopen. De prijzen worden elke drie minuten ververst aan de hand van de meest actuele goudprijs en zilverprijs. Dit is op werkdagen relevant aangezien de goud- en zilverprijs continue in beweging zijn. In het weekend zijn de markten gesloten en dan zal onze biedprijs niet veranderen.
  Hoe kan Inkoop Edelmetaal deze biedprijs hanteren?
  Inkoop Edelmetaal is marktleider in Nederland in de inkoop van deze zilveren en gouden baren en munten. Wij zijn in staat dergelijke biedgaranties af te geven, doordat we een zusteronderneming zijn van The Silver Mountain; Nederlands grootste bullion dealer. Bij The Silver Mountain wordt goud en zilver verkocht aan particulieren die dit aankopen als belegging. Dankzij onze schaalvoordelen kunnen we uw goud en zilver altijd inkopen, ongeacht het volume en ongeacht de hoogte van de goudprijs.
  faq-icon

  De verwerking van een verkooporder

  Wat zijn de betaalmethoden?
  Betaling per bank
  Betalingen zijn mogelijk per bankoverschrijving of contant. Overschrijvingen naar alle bankrekeningen worden dezelfde dag gedaan en zal de eerstvolgende werkdag zijn ontvangen.

  Contante betaling
  Contante betalingen zijn mogelijk indien u bij ons op kantoor een transactie afwikkelt en kiest voor contante betaling. Wij hebben doorgaans beperkt contant geld beschikbaar dus dit gaat altijd in overleg en dit is om veiligheidsredenen gelimiteerd tot EUR 10.000 per transactie. Bij grotere bedragen kunt u dit afstemmen door vooraf contact met ons op te nemen.

  Binnen 48 uur uitbetaald
  Wij betalen verkooporders altijd binnen 48 uur na ontvangst uit. In veel gevallen wordt er al direct betaald, sowieso bij contante transacties die op kantoor worden afgewikkeld. De uitbetaling volgt binnen 48 uur na ontvangst en controle van edelmetaal.
  Wat zijn de verzendmethodes en verzendkosten?
  U heeft de keuze uit diverse verzendmethodes als het gaat om het afwikkelen van uw verkooporder. U kunt gebruikmaken van onze  huiskoerier, uw verkooporder versturen via een PostNL pick-up point, of een afspraak maken voor kantoorbezoek in Baarn of Den Haag. Voor verkooporders vanuit België en de rest van Europa versturen wij volledig verzekerd via UPS.
  Al onze klanten raden de huiskoerier aan. Dit is onze eigen bezorgservice, gefocust op waardevolle zendingen, en met een 100% succesratio.

  Een compleet overzicht van deze kosten is terug te vinden bij de pagina Verzending en betaling
  Hoe gaat het verkoopproces?
  Het plaatsen van een verkooporder kan gemakkelijk, veilig en snel via onze website. Selecteer de producten die u wilt verkopen en kies de afwikkelmethode. Wij zullen vervolgens uw edelmetaal testen. Meer informatie over het verkoopproces vindt u op onze werkwijze pagina.
  Hoe lang duurt het om een verkooporder af te wikkelen?
  Doorgaans zijn alle verkooporders binnen een week afgewikkeld en uitbetaald. De doorlooptijd is afhankelijk van de gekozen verzendmethode en zodra uw verkooporder bij ons is ontvangen wordt de zending binnen twee dagen gecontroleerd op juistheid. Vervolgens wordt binnen twee werkdagen het bedrag voldaan.
  Hoe gaat het testen op echtheid van mijn edelmetaal?
  Wij testen uw edelmetaal met een speciaal apparaat. Met dit apparaat wordt gemeten in welke mate de munt of baar reageert op een magneet. Het magnetisme van een metaalsoort kan namelijk niet worden gemanipuleerd. Elk metaal reageert op zijn eigen manier op een magnetisch veld, het wordt aangetrokken of afgestoten.
   
  De wijze en de grootte van deze reactie hangt volledig af van de samenstelling van het metaal. Edelmetalen zoals goud en zilver zijn niet magnetisch en worden slechts zwak afgestoten door een magnetisch veld, terwijl vervalingsmateriaal - zoals wolfraam - wordt aangetrokken door magneten. 
   
  De magneetschaal meet contactloos de aantrekking of afstoting van uw munt of baar. Hierdoor blijven alle testobjecten in hun verpakking en ondergaan ze geen waardevermindering op het moment dat deze getest worden. 
   
  Vergulde voorwerpen en namaakartikelen worden direct herkend.
  Hoe werkt het ophalen?
  Het ophalen van uw verkooporder kan via onze huiskoerier. Al onze klanten raden de huiskoerier aan. Dit is onze eigen bezorgservice, gefocust op waardevolle zendingen, en met een 100% succesratio.
   
  Proces ophalen verkooporder
  Nadat u uw verkooporder heeft aangemaakt, ontvangt u van ons een orderbevestiging. In de bijlage vindt u tevens de inkoopbevestiging, onze huisregels en algemene voorwaarden.
   
  Wanneer het ophaalmoment is ingepland ontvangt u hierover een mail. De huiskoerier komt vervolgens op het afgesproken moment langs om uw verkooporder af te halen. U ontvangt een mail van ons op het moment dat de zending is opgehaald. Ons magazijn zal uw verkooporder controleren op aantallen en echtheid. Als de bestelling compleet is en getest op authenticiteit, dan ontvangt u van ons een mail dat de verkooporder is goedgekeurd. 
   
  De laatste mail ontvangt u wanneer uw verkooporder is uitbetaald. Dit wordt binnen twee werkdagen gedaan nadat het pakket is gecontroleerd.
  Hoe werkt het langsbrengen?
  Het langsbrengen van uw verkooporder is mogelijk in Baarn of Den Haag.
   
  Proces langsbrengen verkooporder
  Indien u heeft gekozen voor de afwikkelmethode Afleveren op kantoor en de verkooporder heeft aangemaakt, dan ontvangt u van ons een orderbevestiging. In de bijlage vindt u tevens de inkoopbevestiging, informatie omtrent het kantoorbezoek, onze huisregels en algemene voorwaarden.
   
  Op de dag van de afspraak controleren wij ter plekke uw bestelling op aantallen en echtheid. Als u heeft gekozen voor een contante betaalwijze, dan krijgt u direct uitbetaald op het moment van afleveren. Indien u heeft gekozen voor een uitbetaling per bank, dan betalen wij doorgaans dezelfde dag nog uit maar uiterlijk binnen 48 uur.
   
  Einde dag ontvangt u van ons nog een mail waarin staat dat de verkooporder is afgerond.
  Hoe werkt het zelf versturen?
  Uw verkooporder verzenden met PostNL is mogelijk tot een bedrag van EUR 5.000. Het verzenden met UPS gebruiken wij voor zendingen buiten Nederland, dit is mogelijk tot een bedrag van EUR 5.000. Wilt u voor hogere bedragen verkopen? Dan kunt u contact met ons opnemen.
   
  Proces zelf versturen verkooporder
  Indien u heeft gekozen voor de afwikkelmethode PostNL/UPS en de verkooporder heeft aangemaakt, dan ontvangt u van ons een orderbevestiging. In de bijlage vindt u tevens de inkoopbevestiging, het verzendlabel, onze huisregels en algemene voorwaarden.
   
  Nadat u het label heeft geprint en uw pakket stevig heeft ingepakt brengt u het langs bij een pick-up point. Bij inname van uw pakket door het pick-up point, ontvangt u van ons een mail met hierin een bevestiging dat u uw pakket heeft afgegeven bij een pick-up point.
   
  Wanneer ons magazijn het pakket in ontvangst heeft genomen ontvangt u vervolgens weer een mail van ons. Hierin bevestigen wij dat uw pakket door ons is ontvangen. Zodra uw verkooporder is ontvangen wordt de zending binnen twee dagen gecontroleerd op juistheid.
   
  Ons magazijn zal uw verkooporder controleren op aantallen en echtheid. Indien uw bestelling compleet is en de inhoud van het pakket getest is op authenticiteit, dan ontvangt u van ons een mail met daarin een goedkeuring van uw order. 
   
  De laatste mail ontvangt u wanneer de order is uitbetaald. Dit wordt binnen twee werkdagen gedaan nadat het pakket is gecontroleerd.
  Hoe werkt het verkopen uit de opslag?
  Heeft u uw edelmetaal opgeslagen bij Edelmetaal Beheer Nederland? Dan kunt u gemakkelijk aangeven op de website dat u vanuit de opslag wilt verkopen. U dient een verkooporder aan te maken via onze website en geeft als verzendmethode Opslag EBN aan. Wij zorgen met Edelmetaal Beheer Nederland dat het edelmetaal naar ons wordt verzonden en u ontvangt een bevestiging.
  faq-icon

  Voorwaarden bij het verkopen van edelmetaal

  Zijn transacties bindend, of kan ik mijn verkooporder annuleren?
  Alle transacties zijn bindend. Dit betekent dat u een niet-herroepbaar aanbod doet en tegen de overeengekomen prijs aan ons uw edelmetaal verkoopt. Mocht de goudprijs of de zilverprijs stijgen tussen het moment van het plaatsen van de verkooporder en het moment van afwikkeling, dan heeft dit geen gevolg op het bedrag dat u van ons ontvangt. Dit ligt namelijk al vast. Ook als de koers daalt, wordt het bedrag niet omlaag bijgesteld. Wij dekken de koersrisico's af op het moment waarop u de verkooporder plaatst.

  Indien een verkooporder niet correct blijkt, bijvoorbeeld als er een telfout is gemaakt bij het aantal munten o.i.d., dan wordt dat door ons bij afwikkeling gecorrigeerd. Bij grote afwijkingen kunnen wij u houden aan uw aanleveringsverplichting.

  Verkooporders in het weekend
  Verkooporders geplaatst in het weekend of op werkdagen voor 08.00 uur en na 22.00 uur dienen eerst door ons schriftelijk bevestigd te worden. Dit gebeurt zo snel mogelijk na ontvangst van uw verkooporder. Alle verkooporders geplaatst op werkdagen en tussen 08.00 en 22.00 uur zullen direct worden verwerkt.
  Vanaf welk bedrag kan ik een verkooporder aanmaken?
  Inkoop Edelmetaal werkt met een minimum orderbedrag ter hoogte van: EUR 500,-
  Is het transport verzekerd?
  Zeker! Iedere verzendmethode is bij ons altijd verzekerd, ongeacht het bedrag van de bestelling. Onze huiskoerier en privékoerier zijn gespecialiseerd in waardevolle zendingen en zullen dan ook discreet en voorzichtig met uw bestelling omgaan. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan is de zending volledig verzekerd, ook als deze verzonden is met PostNL of UPS.
  Wat zijn de algemene voorwaarden van Inkoop Edelmetaal?
  Onze algemene voorwaarden zijn van toepassing op al onze aanbiedingen en verkoopbevestigingen. De algemene voorwaarden zijn gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel te Utrecht.
  faq-icon

  Veelvoorkomende vragen

  Welke gegevens worden in de administratie opgenomen?
  Alle transacties vinden plaats middels een verkoopformulier. Op dit formulier staat aangegeven wat u aan ons verkoopt en tegen welke prijs. Tevens staat op dit formulier uw naam en adres. De gegevens worden opgeslagen in onze administratie, waarbij we ook een kopie legitimatiebewijs vragen. We zijn wettelijk verplicht om deze gegevens bij te houden bij alle transacties vanaf EUR 250. Gezien de hoge waarde van de meeste producten die wij inkopen betekent dit in de praktijk dat alle transacties middels een verkoopformulier worden vastgelegd en dat identificatie van de klant een vereiste is.


  Net als bij ieder ander bedrijf kan de belastingdienst onze administratie opvragen en hebben we een bewaarplicht. Uit onze administratie moet blijken wie wanneer wat heeft verkocht. Ook contante transacties worden op deze manier bijgehouden in onze administratie. Hiervoor is geen meldplicht van toepassing aangezien wij het geld aan u uitbetalen. U bent zelf verantwoordelijk voor de aangifte van uw beleggingen in edelmetaal bij de Belastingdienst. Het bezit van edelmetaal wordt doorgaans gezien als een belegging en is ook zodanig belast in box 3 bij uw inkomstenbelasting.
  Hoe zit het met de btw bij de verkoop van edelmetaal?
  De verkoop van goud is vrijgesteld van btw. Het goud dat u aan ons verkoopt hoeft dus niet met btw te worden belast. Zilveren munten worden door ons verhandeld onder de margeregeling. Als u als particulier munten aan ons verkoopt, kunt u zelf ook de margeregeling toepassen en een verkoopformulier opstellen. Als u als particulier aan ons verkoopt staat op het verkoopformulier vermeld dat u geen btw als vooraftrek heeft genoten en dan kunnen wij de munten vervolgens onder de margeregeling verkopen. Bij zilveren baren is onze biedprijs ook vrijgesteld van btw, aangezien we primair inkopen van particuliere klanten. Heeft u zilver baren echter namens een bedrijf aangekocht? Dan kunt u ons een factuur sturen waarbij u 21% btw berekent over de verkoopprijs.
  Hoe weet ik dat Inkoop Edelmetaal betrouwbaar is?
  Inkoop Edelmetaal is al sinds 2009 hét adres voor het verkopen van edelmetaal en inmiddels uitgegroeid tot marktleider. We zijn onderdeel van Nederlands grootste online bullion dealer, The Silver Mountain.
   
  Uiteraard is het makkelijk om over onszelf te zeggen dat we betrouwbaar zijn, maar gelukkig kunnen we dit beamen met 1.200+ reviews waarin we 4,9 uit de 5 sterren scoren. 
  Wat is het adres van Inkoop Edelmetaal?
  Inkoop Edelmetaal is gevestigd in Baarn en Den Haag op de onderstaande adressen:
   
  Faas Eliaslaan 13
  3742 AR Baarn
   
  Prins Hendrikplein 14
  2513 JC Den Haag
   
  Let op: ons kantoor is alleen te bezoek op afspraak, met vooraf aangemaakte verkooporder. Taxaties op locatie zijn niet mogelijk.
  Hoe werkt het verkopen vanuit België?
  Het verzenden vanuit België is mogelijk via PostNL en UPS. PostNL is mogelijk tot een bedrag van EUR 5.000 en de verzendkosten hiervoor bedragen € 15. Het verzenden met UPS is mogelijk tot EUR 5.000 en de verzendkosten hiervoor bedragen € 25.
  Wilt u voor hogere bedragen verkopen? Dan kunt u contact met ons opnemen. Uiteraard kunt u er ook voor kiezen om uw bestelling langs te brengen op één van onze kantoren.
  Hoe werkt edelmetaal verkopen vanuit het buitenland?
  Het versturen van een verkooporder vanuit het buitenland gaat via UPS. Wij krijgen uw verkooporder binnen en maken vervolgens een verzendlabel aan. Het pakket brengt u met geprint en bevestigd label naar het UPS-servicepunt van uw keuze.
  Zijn transacties bindend of kan ik nog annuleren?
  Alle transacties zijn bindend. Dit betekent dat u een niet-herroepbaar aanbod doet en tegen de overeengekomen prijs aan ons uw edelmetaal verkoopt. Mocht de goudprijs of de zilverprijs stijgen tussen het moment van het plaatsen van de verkooporder en het moment van afwikkeling, dan heeft dit geen gevolg op het bedrag dat u van ons ontvangt. Dit ligt namelijk al vast. Ook als de koers daalt, wordt het bedrag niet omlaag bijgesteld. Wij dekken de koersrisico's af op het moment waarop u de verkooporder plaatst.
  Indien een verkooporder niet correct blijkt, omdat er bijvoorbeeld een telfout is gemaakt bij het aantal munten, dan wordt dat door ons bij afwikkeling gecorrigeerd.

  Staat uw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op

  Naar het vragenformulier Bel 035 - 203 1381
  Bereikbaar op werkdagen tussen 9:00 en 17:00 uur